شناسنامه سنگ چیست و چه کاربردی دارد؟
شناسنامه سنگ یکی از معتبر ترین مدارکی است که می توان با استفاده از آن به مشخصات و ویژگی های سنگ پی برداین مدرک معتبر کاربرد های زیادی داردسنگ از مهم ترین مصالحی است که برای ساختمان سازی از آن استفاده می شودسنگ ها تنوع زیادی در نوع ساختار، رنگ، طرح و ویژگی دارند و ممکن است گاهی تشخیص اصالت آن ها دشوار شوداز همین رو شناسنامه داشتن یک سنگ اهمیت دارددر ادامه این مقاله قصد داریم، شناسنامه سنگ ساختمانی را مورد بررسی قرار داده و بررسی کنیم که سنگ شناسنامه دار چه نوع سنگی است.
شناسنامه سنگ ساختمانی چیست
شناسنامه سنگ ساختمانی اطلاعات مفیدی از سنگ، نوع آن، رنگ، طرح، اصالت، کیفیت، کاربرد، ابعاد و دیگر ویژگی های کاربردی سنگ در اختیار کاربر سنگ قرار می دهداین شناسنامه ها پس از کارشناسی سنگ توسط افراد متخصص و انجام آنالیز ها و آزمایشات فیزیکی و شیمیایی روی سنگ، برای سنگ صادر می شونداز همین رو سنگ شناسنامه دار سنگی با کیفیت آزموده شده و ویژگی های استانداردی داردهر یک از مشخصه های سنگ و پارامتر های مهم در یک سنگ با استفاده از آزمایش های مخصوص اندازه گیری شده و در شناسنامه سنگ ثبت می شوند.
کارشناسی سنگ چیست
سنگ ها از معادن مختلفی استخراج می شوند و ممکن است بسیاری از آن ها در ظاهر شباهت های ساختاری زیادی به یکدیگر داشته باشنداز همین نظر بررسی سنگ از جهات مختلف توسط یک فرد متخصص اهمیت زیادی داردکارشناسی سنگ به معنی معاینه و آنالیز سنگ پس از استخراج سنگ با هدف صدور شناسنامه گفته می شوداین معاینه و آنالیز تمامی ویژگی های ساختاری علاوه بر نوع، رنگ و طرح سنگ را مشخص می کند.
ویژگی های مهم در شناسنامه سنگ
پیش تر گفته شد که سنگ پس از استخراج مورد کارشناسی قرار می گیرد تا ویژگی های آن توسط کارشناس مورد بررسی قرار گرفته و در شناسنامه سنگ درج شوداما چه ویژگی هایی در شناسنامه سنگ ثبت می شود؟ در ادامه مهم ترین ویژگی هایی که در هر شناسنامه سنگ ساختمانی باید وجود داشته باشد را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
نوع سنگ
مهم ترین نکته ای که باید در شناسنامه هر سنگ ساختمانی درج شود، نوع سنگ استطبق تقسیم بندی زمین شناختی، سنگ ها به سه دسته کلی آذرین، رسوبی و دگرگونی دسته بندی می شوندسنگ های آذرین از سرد شدن آتشفشان ها در سطح و درون زمین به وجود می آیندسنگ های گرانیت و بازالت از این نوع هستند.
سنگ های رسوبی به سنگ هایی گفته می شود که از انباشته شدن و رسوب کردن مواد معدنی محلول در آب در طی سالیان دراز به وجود می آیندمعروف ترین سنگ رسوبی سنگ تراورتن است که در ساختمان سازی استفاده بسیاری دارداز تغییر و دگرگونی سنگ های آذرین و رسوبی بر اثر گرما و فشار زیاد، سنگ های دگرگونی ایجاد می شوندمرمر معروف ترین سنگ دگرگونی می باشد.
سختی سنگ
سختی سنگ های مختلف با یکدیگر تفاوت زیادی داردسختی یکی از ویژگی های است که در انتخاب سنگ برای کاربرد های مختلف از اهمیت زیادی برخوردار است
جرم حجمی
چگالی یا جرم حجمی به تراکم و فشردگی سنگ گفته می شودهر چه چگالی بیشتر باشد، تراکم ذرات سنگ بیشتر و در نتیجه تخلخل و منفذدار بودن سنگ کمتر خواهد بودچگالی کمتر، وزن کمتر سنگ را به دنبال خواهد داشتاین پارامتر مخصوصا در انتخاب سنگ نما اهمیت پیدا می کند؛ زیرا استفاده از سنگ های کم چگال برای نما وزن کمتری روی ساختمان وارد خواهد کرد.
تخلخل
تخلخل به میزان منفذ و فضاهای خالی گفته می شود که در سنگ ها وجود داردمیزان تخلخل بر کیفیت و ویژگی های سنگ تاثیر زیادی داردتخلخل بالا به معنی جذب آب بالا است که می تواند در دراز مدت باعث تخریب سنگ شوداز طرفی متخلخل بودن سنگ چسبندگی آن را افزایش داده و سنگ را سبک تر می کنداین موضوع باعث می شود سنگ به عنوان یک سنگ نمای مناسب شناخته شود.
درصد جذب آب
از ویژگی های مهمی که کیفیت سنگ با آن سنجیده می شود، میزان آبی است که سنگ در شرایط مرطوب به خود جذب می کنددرصد جذب آب یک سنگ بر کاربرد، دوام و طول عمر، قیمت و نحوه ی اجرای سنگ تاثیر مستقیم خواهد داشت.
مقاومت فشاری
مقاومت سنگ در برابر نیرو های خارجی، مقاومت فشاری سنگ خوانده می شوداین ویژگی برای سنگ هایی که به عنوان کف پوش مورد استفاده قرار می گیرند، از اهمیت زیادی برخوردار است.
مقاومت خمشی
مقاومت سنگ در برابر خم شدن، مقاومت خمشی نام دارداین ویژگی در جایی اهمیت پیدا می کند که سنگ در معرض شرایط محیطی مختلف قرار بگیردسنگ هایی که در این شرایط به کار می روند باید بتوانند خم شدن ذرات در برابر انبساط و انقباض ناشی از گرما یا سرما تحمل کرده و دچار شکستگی یا ترک نشوند.
مقاومت سایشی
همانطور که از نامش پیداست، مقاومت سایشی به میزان مقاومت سنگ در برابر سایش و خط و خش گفته می شوداین پارامتر برای سنگ هایی که در مسیر های پر رفت و آمد مانند راه پله ها، راهرو ها و پیاده رو ها مورد استفاده قرار می گیرند، اهمیت پیدا می کنند.
مراحل صدور شناسنامه سنگ
ابتدا باید سنگ توسط کارشناس شناسایی شودپس از شناسایی سنگ و تشخیص به عنوان نوعی سنگ، باید آزمایش های کارشناسی ویژه ای روی سنگ انجام شود تا مشخصات آن تعیین شوندپس از تعیین مشخصات سنگ، این مشخصات در یک کاتالوگ ثبت شده و برای صدور شناسنامه تایید می شوندویژگی های سنگ همگی از عوامل مهم در صدور شناسنامه سنگ می باشندبا تایید این ویژگی های درج شده در کاتالوگ تهیه شده توسط کارشناس، شناسامه سنگ از سازمان های مربوطه صادر می شود.
- قیمت کارشناسی سنگ چقدر است؟
- قیمت کارشناسی سنگ با توجه به محل پروژه و استخراج سنگ و عوامل مختلف دیگری چون تجربه کارشناس سنگ ممکن است متغیر باشد و از همین رو نمی توان قیمت ثابتی را تعیین کرد.
- آیا سنگ حتما باید شناسنامه داشته باشد؟
- شناسنامه سنگ نشانه ی اصالت و تایید کیفیت سنگ می باشداز همین رو سنگ های شناسنامه دار به مراتب قابل اعتماد تر می باشند.